Ekskurzije 2016

 

IZVEDENE EKSKURZIJE V LETU 2016
1.- Strokovna ekskurzija na Slovaško in Poljsko od 08. do 10.04. 2016.
–   petek 08.04.2016Odhod avtobusa bo ob 06.00 uri izpred Jurčičevega spomenika na Trgu generala Maistra v Mariboru, preko Dunaja, Bratislave, Žiline na Orovo, kjer je bil ob 15.00 uri ogled akumulacijske HE Orava moči 21,75 MW. Elektrarna ima akumulacijski bazen površine 34,32 km2 v katerem je 375 milijonov m3 vode. Po ogledu elektrarne  vožnja do hotela Ranč u Edyho v mestu Námesto- vo kjer se je prenočilo.
– sobota 09.04.2016
Po zajtrku odhod iz hotela ob 09.00 uri na ogled gradu Orava, ogledje trajal ca 1,5 ure. Po ogledu gradu smo ob 12.00 uri obiskali pivovarne specialnih piv s pokušnjo piv in kosilom. Po kosilu odhod v največji zimski center Poljske Zakopane pod Visokimi Tatrami. Po sprehodu po mestu smo se vrnili  v hotel Ranč u Edyho, kjer smo prenočili.
–   nedelja 10.04.2016
Po zajtrku odhod iz hotela ob 08.30 uri, vožnja preko Banske Bistrice v Nitro, kjer je okoliš najboljših vin na Slovaškem. Ogledali smo si vinsko klet in degustirali njihovo vino. Sledilo je kosilo, in povratek domov preko Bratislave, Dunaja in Gradca.
 

Fotografije: Udeleženci ekskurzije
2.- Strokovna ekskurzija: Planica – Bovec – Furlanija z obiskom male MHE Možnica.
1. dan, 4.6.2016: MARIBOR – PLANICA – BOVEC – ČEDAD
Odhod avtobusa ob 6. uri izpred Jurčičevega spomenika (Maistrov trg) v Mariboru in vožnja po najkrajši poti v Dolino pod Poncami, Planico, kjer smo si  pod strokovnim vodstvom ogledali nov Nordijski center. Sprehodili smo se do izjemnega poligona za smučarske teke, uživali ob lepih pogledih na razgledni ploščadi ter se z žičnico popeljali na vrh letalnice. Okrepčali smo se z dobro malico, nato pa čez Italijo, preko Predela v Bovec, kjer smo si ogledali delovanje male elektrarne na reki Soči – HE Možnica (v organizaciji ETD Maribor)Po strokovnem ogledu smo  nadaljevali pot do Čedada (Cividale d. Friuli). Kraj je danes pomembno kulturno središče Beneških Slovencev, ponaša pa se tudi z zanimivimi spomeniki iz časov, ko je bil sedež langobardske vojvodine, sedež oglejskih patriarhov in prestolnica Furlanije. Ogledali si bomo langobardski »tempietto«, ki se ponaša z bogato poslikavo in filigransko natančnim štukaturnim okrasjem iz 8. stoletja, stolnico z znamenitim Rathisovim oltarjem, Hudičev most, ki se pne nad Nadižo itd., Nastanitev, večerja, nočitev.
2. dan, 5.6.2016.: VIDEM – SAN DANIELE – OGLEJ – GRADEŽ – MARIBOR
Po zajtrku ogled Vidma (Udin). Lepo mesto ob vznožju grajskega griča je bilo med leti 1238 in 1420 sedež oglejskih patriarhov, nato pa je prešlo v roke Benetk. Danes na bogato zgodovino spominjajo številni gotski in renesančni arhitekturni spomenikiSprehodili se bomo po mestnih ulicah in trgih ter si ogledali glavne znamenitostikatedralo (za njeno monumentalno gotsko fasado se skriva troladijska struktura z bogato opremo, ki je nastajala od 13. stoletja dalje), na glavnem trgu – Piazza della Libertà pa bomo videli gotsko ložo Lionello in renesančno ložo sv. Janeza z urnim stolpom. Nadaljujemo z vožnjo do kraja San Daniele, ki se nahaja na enem najvišjih furlanskih gričev in zato ponuja prelepe razglede na Furlansko nižino. Mestece slovi tudi po (menda) najboljšem pršutu v vsej Italiji, tako smo si ogledali eno izmed mestnih pršutarn ter pršut ob kosilu tudi poskusili. Popoldan nas je čakal še obisk Ogleja, kjer smo odkrivali sledove Rimljanov, starokrščanske skupnosti in bizantinske umetnosti; tam je namreč že od 3. stoletja bivala krščanska skupnost, v 6. stoletju pa je Oglej postal sedež patriarha, s čemer se je uvrstil med najpomembnejša središča starokrščanskega sveta. Izjemen pomen mesta v času pozne antike se kaže v enem izmed najpomembnejših spomenikov tega obdobja – v baziliki sv. Mohorja in Fortunata (fantastični so predvsem zelo dobro ohranjeni talni mozaiki iz 4. stoletja). Nato vožnja do bližnjega Gradeža, nekoč pomembnega rimskega pristanišča, danes pa razvitega poletnega počitniškega kraja. Po kratkem  sprehodu po mestu in nekaj prostega časa za kavico, sladoled ali sprehod po »rivi«. vožnja proti domu.
 

Foto: Gero Angleitner
 
3.- Strokovna ekskurzija (petdnevna): v Romunijo, Bukarešto in Transilvanijo, v mesecu septembru.
 1. dan: Maribor – Dunaj – Bukarešta – BrasovV zgodnjih jutranjih urah odhod avtobusa iz Maribora, vožnja na letališče na Dunaj ter jutranji polet v romunsko prestolnico Bukarešto. Začetki današnjega mesta segajo v 1. stol. pred n. št., prva omemba imena Bukarešta pa je zapisana v listini iz 1459. leta. V preteklih stoletjih je mesto doživljalo vzpone in padce, med drugo svetovno vojno je doživelo bombardiranje, močan potres 1977 leta pa ga je skoraj v celoti porušil. Današnje velemesto, ki ga zaradi lepih širokih bulevarjev, parkov in palač imenujemo »Mali Pariz«, je pričelo dobivati današnji videz v tridesetih letih prejšnjega stoletja in v času Ceausescuove vladavine. Prvi dan ozkoristimo za osnovno spoznavanje z romunsko prestolnico in strokovni ogled. Popoldan vožnja  proti Transilvaniji. Mimo Ploestija se povzpnemo po slikoviti cesti v osrčje pogorja Bucegi v Karpatih do mesta BRASOV, imenovan tudi »glavno mesto Karpatov«. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: Brasov – Sighisoara – Sibiel – Sibiu   

Zametki današnjega mesta Brasov segajo v 13. stol., ko so nemški vitezi na ostankih tisoč let starega naselja zgradili trdnjavo Kronstadt, ki je v srednjem veku veljala za enega najpomembnejših obrambnih gradov. Ogledamo si »črno cerkev« iz 14. stol., eno najimenitnejših evangeličanskih gotskih cerkva v Evropi, Rotovž iz 15. stol. in lepe mestne hiše. Pot nadaljujemo v SIGHISOARO, rojstni kraj najbolj znanega prebivalca Transilvanije Vlada Tepeša, legendarnega grofa Drakule. Za mnoge najbolj romantično srednjeveško mesto v Romuniji. Med drugim ga krasi odlično ohranjena srednjeveška citadela, zapisana tudi na UNESCO-vem seznamu kulturne dediščine. Po ogledih in kavici pot nadaljujemo do slikovite vasice SIBIEL, ki je izjemen primer ohranjenega tradicionalnega romunskega podeželskega naselja. Pred vasjo nas vaški fantje počakajo na konjih in nas pospremijo do ene od domačij, kjer si za večerjo privoščimo tradicionalne romunske kmečke jedi. Posebnost vasi je bogata zbirka risanih ikon, ki jih je zbral vaški župnik. Po ogledi zbirke le še vožnja v čudovito transilvansko mestu SIBIU. Nočitev v hotelu.

3. dan: Sibiu – Transfăgărăşan – Brancoveanu Poiana Brasov

Po zajtrku ogled lepega srednjeveškega mesta, ki je pred leti nosil naslov evropske kulturne prestolnice. Sprehod skozi »kraljevo mesto« po tlakovanih ulicah ter slikovitih trgih, med katerim nas še posebej očarajo mestna vrata, Železni most, Urni stolp, katoliška cerkev, pravoslavna katedrala in baročna palača, v kateri se nahaja romunski “Narodni muzej” Bruckental. Po ogledih se napotimo v gorski svet transilvanskih Alp. TRANSFĂGĂRĂŞANSKA cesta je po mnenju mnogih najlepša alpska cesta, ki s svojimi 90 kilometri ovinkov in zavojev povezuje zgodovinski pokrajini Transilvanijo in Vlaško. V 70. letih je cesto ukazal graditi Nikolaj Ceausescu, kot strogo varovano vojaško cesto, ki bi omogočalo hiter premik vojske, v primeru, da bi jih napadla takratna Sovjetska zveza. Mi prevozimo le del poti, nato pa se vrnemo v dolino reke Olt in si v kraju Sambata de Sus ogledamo slikoviti samostan BRANCOVEANU, ki je od 17. stol. dalje pomemben duhovni in kulturni center, v katerem lahko občudujemo bogato zbirko lesenih pravoslavnih ikon. »Gorski dan« zaključimo v pogorju Karpatov v priznanem zimsko-turističnem centru Poiana Brasov. Večerja v tradicionalni restavraciji. Nočitev v hotelu.

4. dan: Poiana Brasov – Bran – Sinaia – Peles – Bukarešta

V srcu Transilvanije, največje romunske pokrajine, ki slovi po številnih srednjeveških gradovih in mestih, slikovitih vaseh ter prelestni pokrajini, se po zajtrku podamo do gradu BRAN. Tukaj je živel grof Drakula, zato grad vedno znova buri domišljijo vseh obiskovalcev »Drakulovega gradu«. Romunija slovi tudi po odličnih vinih. In da je temu res tako, se prepričamo v eni od znanih vinskih kleti. Pot nadaljujemo v mestece SINAIA, kjer najprej obiščemo istoimenski samostan, ki ga je leta 1695 ustanovil Mihail Cantacucu in je zgrajen v »brancoveanu« slogu z dvema cerkvama. V bližnji okolici mesta stoji sredi gozdov imenitna kraljeva palača PELES, poletna rezidenca kralja Karla I., zgrajena v renesančnem slogu. Njeno notranjost so opremili vrhunski mojstri rezbarske umetnosti. Med sprehodom skozi grajske sobane občudujemo tapiserije, keramične in steklene umetnine, čudovito stilno pohištvo, … Proti večeru prispemo nazaj v romunsko prestolnico Bukarešto. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: Bukarešta – Dunaj – Maribor       

Po zajtrku se odpravimo na ogled najpomembnejših mestnih znamenitosti romunske prestolnice: cerkev Stavropoleos, veliki gradbeni dosežek stare romunske arhitekture, Patriarhovo cerkev iz 17. stol., v kateri je bil kronan prvi romunski kralj Karel I., najstarejšo mestno cerkev Curtea Vedre, slavolok zmage (kopija pariškega), … ter za konec še mogočna stavba parlamenta, za ameriškim Pentagonom največja državniška palača na svetu, zgrajena v klasicističnem slogu leta 1902. Popoldan transfer na letališče in večerni polet na Dunaj. Po pristanku vožnja z avtobusom v Maribor, kamor prispemo v poznih nočnih urah.

 

Foto: Gero Angleitner
4.- Strokovna ekskurzija (enodnevna): Ogled vojaškega muzeja v Pivki in Tehniškega muzeja Bistra, v mesecu oktobru
 

Foto: Gero Angleitner