POVZETKI REFERATOV - 2004

 

 

 

 

mag.Andrej Hanžič univ.dipl.ing.el., mag.Miran HORVAT univ.dipl.ing.el. ,
Gorazd ŠKERBINEK univ.dipl.ing.el., prof.dr.Jože Voršič univ.dipl.ing.el.

TEHNOLOGIJE ZA RAZPRŠENO PROIZVODNJO ELEKTRIČNE ENERGIJE

 

 Slovenija je kot lastnik klasičnih energetskih virov desetkrat revnejša kot druge države na Svetu. Ekonomsko upravičeno je le pridobivanje premoga v Velenju in Zasavju, vendar je premog ekološko problematičen, njegovih zalog pa je še za kakšnih 40 let. Večje so zaloge urana, njegovo pridobivanje pa ni rentabilno in okoljsko zelo vprašljivo. Kot predalpska država ima Slovenija razmeroma veliko količino padavin, kar pogojuje velike možnosti izrabe obstoječega hidropotenciala, sončne energije in biomase.

Države Evropske unije so ratificirale protokol iz Kyota, s katerim so prevzele obveznost, da bodo v obdobju 2008–2012 količine ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov v povprečju zmanjšale za osem odstotkov. Za uresničevanje obveznosti iz kyotskega protokola bo potrebno prestrukturiranje v energetiki, industriji, prometu, stroški zniževanja emisij na dopustno raven pa ne smejo preseči namena naložb v čistejše okolje in izrabe dodatne energije. Najpomembnejši možnosti za izpolnjevanje teh zahtev sta povečana raba obnovljivih virov in hkratna proizvodnja električne energije in toplote. Prav tako pa je potrebno preveriti ekonomsko utemeljitev in okoljsko sprejemljivost gradnje objektov za kombinirano proizvodnjo električne in toplotne energije kakor tudi pretvarjanje obnovljivih virov v električno energijo. Pri tem ne smemo pozabiti na proces odpiranja trga z električno energijo, ki je dosegel zahodno Evropo konec prejšnjega tisočletja, se nezadržno širi proti vzhodu in je postal (kruta!) realnost tudi v naši državi.

 

 

 

 

Anton Urankar univ.dipl.ing.el
SPREMLJANJE KONIČNE MOČI IN PORABE ELEKTRIČNE ENRGIJE V VELIKIH GOSPODARSKIH KOMPLEKSIH ZA POTREBE TRGOVANJA ELEKTRIČNE ENERGIJ

 

Iskra Sistemi d.d. je v letu 2001 izdelala in predala v obratovanje sistem daljinskega vodenja ektroenergetskega sistema za naročnika TDR-Metalurgija, d.d. Ruše. Konec leta 2001 je z zakonsko uveljavitvijo novega načina obračunavanja porabe električne energije nastal problem pridobivanja podatkov o porabi le-te. Ti podatki so ključnega pomena za trgovanje z električno energijo.V sodelovanju s strokovnjaki iz TDR-Metalurgija je Iskra Sistemi nadgradila sistem daljinskega vodenja z Računalniškim sistemom za spremljanje konične moči in porabe električne energije.   

 

 

 

 

Denis Lenardič univ.dipl.ing.el.
NAČRTOVANJE Z JAVNIM OMREŽJEM POVEZANIH FOTONAPETOSTNIH SISTEMOV

 

Pravilno načrtovanje fotonapetostnih sistemov je predpogoj za zanesljivo delovanje in nizke vzdrževalne stroške v vsej življenjski dobi. Le ta za sisteme s kristalnimi celicami znaša vsaj 25 let, tako da lahko ob dobrem načrtovanju dosežemo znatne prihranke pri vzdrževanju sistema. Načrtovanje fotonapetostnih sistemov zahteva dobro poznavanje solarnega inženiringa in elektrotehnike, pri zahtevnih projektih pa je potrebno timsko delo strokovnjakov različnih strok, kot so na primer elektrotehnika, strojništvo in arhitektura. Osnovni koraki načrtovanja so analiza lokacije in ovrednotenje solarnih dobitkov, načrtovanje polja modulov, načrtovanje pretvornikov moči, kot so razsmerniki in transformatorji, nenazadnje pa med zelo pomembne načrtovalske korake sodi še načrtovanje ožičenja in zaščitnih elementov, kot so ozemljitve, prenapetostna zaščita in varovalke.

 

 

 

 

Anton Zorko univ.dipl.ing.el
INDUSTRIJSKI ETHERNET

 

 Na seminarju bom na kratko opisal delovanje Ethernet tehnologije in kako se je ta tehnologija počasi prebila v industrijsko okolje. Par besed bom spregovoril o realnem času v industrijskem ethernetu in nato predstavil uveljavljeno tehnologijo redundančnega obroča. Predstavitev bom zaključil z zaključkom, kjer bom naredil povzetek mojega predavanja.

 

 

 

 

dr. Iztok Kramberger univ.dipl.ing.el.
BREZŽIČNI ETHERNET

 

Članek predstavlja razpravo o trenutnem stanju in prihodnosti mobilnih brezžičnih omrežij skozi aspekte trenutnih trendov brezžičnih telekomunikacijskih tehnologij in njihov prehod v resnično široko-pasovno mobilno omrežje, ki bo omogočalo ideologijo vsestransko uporabnega internetnega protokola znotraj paketne infrastrukture. Brezžična omrežja prihodnosti ne morajo obljubljati le visoke pasovne širine, temveč tudi integracijo različnih načinov brezžičnih komunikacij in neomejeno komunikacijo med različnimi pripravami.

 

 

 

 

dr. Božidar Hribernik univ.dipl.ing.el., dr. Mladen Trlep univ.dipl. ing.el.
ELEKTROMAGNETNO VALOVANJE IN VPLIV NA LJUDI

 

Po kratkem uvodu, v katerem je opisana ureditev elektromagnetnega polja v odvisnosti od frekvence in uporabe, je v prvem delu opisano delovanje elektromagnetnega polja na človeški organizem. Opisana so tudi znanstvena izhodišča za določitev dopustnih nivojev elektromagnetnega polja, ki so osnova današnjim standardov. V drugem delu so predvsem podane osnovne informacije in komentarji k predpisom in standardom, tako slovenskim kot evropskim in drugim. Na koncu je predstavljena merilna oprema Laboratorija za aplikativno elektromagnetiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter primer meritev z njo.

 

 

 

 

Ronald Pintar univ.dipl.ing.el.
AKTIVNI VIŠJEHARMONSKI FILTRI

 

Kvalitetna električna energija je predpogoj za optimalen izkoristek električne instalacije in pravilno delovanje priključene opreme. Današnji porabniki so izrazito nelinearnega tipa ter pri svojem delovanju povzročajo višjeharmonske motnje v toku. Te motnje se širijo po instalaciji ter povzročajo številne nevšečnosti: popačenje napetosti, toplotne izgube, pulzirajoča polja v rotacijskih strojih, uničenje filterskih kondenzatorjev, nenadzorovani izklopi zaščitnih naprav, … MGE UPS systems je za navedene nevšečnosti izbral inovativen pristop k reševanju te problematike s ti. Aktivni antiharmonskimi filtri.

 

 

 

 

Aleš Erman univ.dipl.ing.el.
HITRA MOČNOSTNA TIRISTORSKA STIKALA ZA PREKLOP MED  VIRI NAPAJANJA

 

Vse večja informatizacija poslovanja zahteva zagotavljanje čim večje razpoložljivosti električnega napajanja ščitenih aplikacij. Pomembno je, da visoko razpoložljivost dosežemo pri samem porabniku, kjer lahko s pravilno arhitekturo napajanja dosežemo razpoložljivost tudi 99.9999%. Pomemben gradnik za doseganje tako visoke razpoložljivosti je hitro tiristorsko statično stikalo. Stikalo je priklopljeno na dva vira napajanja pri čemer uporabnik izbere prioritetni vir. Stikalo stalno nadzira več kot 11 električnih parametrov ter izvede preklop v manj kot 3ms na sekundarni vir napajanja. Poleg preklopov, stikalo varuje instalacijo pred širjenjem napak proti viru napajanja.

 

 

 

 

Tomaž Živic univ.dipl.ing.el, mag.Rudi Vončina univ.dipl.ing.el.
EMC V DISTRIBUCIJSKIH TP

 

V članku opisujemo pomembne dejavnike, ki pripomorejo k zagotovitvi elektromagnetne združljivosti (EMC) v postroju kot sta RTP in TP. Za boljše razumevanje so podani splošni opis področja elektromagnetne združljivosti in elektromagnetnih pojavov, pregled tehničnih in pravnih aktov ter drugih dokumentov. Za ilustracijo pomembnosti ukrepov za zmanjševanje elektromagnetnih motenj ter pomembnosti pazljive izvedbe ukrepov je podan konkretni primer.

 

 

 

 

mag. Ladislav Mikola univ. dipl. ing.el.
POVEČANJE KAKOVOSTI MERILNEGA REZULTATA Z OVREDNOTENJEM MERILNIH NEGOTOVOSTI

 

Za kakovosten merilni rezultat ni dovolj navesti le izmerjeno vrednost merjene veličine, pač pa tudi podatke, ki ta rezultat potrjujejo. Za to uprabljamo parameter merilna negotovost, ki jo ovrednotimo z upoštevanjem vseh identificiranih vplivov na proces merjenja in s tem na izmerjeno vrednost. V referatu pojasnjujemo posamezne pojme in postopke pri določanju merilne negotovosti za nekorelirane vhodne veličine, ter z enostavnim praktičnim primerom ilustriramo uporabo določil tehnične regulative.

 

 

 

 

Mitja Vidmar univ.dipl.ing.el
PREGLED DOLOČIL TEHNIŠKIH PREDPISOV IN STANDARDOV, KI JIH JE POTREBNO UPOŠTEVATI PRI PERIODIČNIH PREGLEDIH, PREIZKUSIH IN MERITVAH ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ, ELEKTRIČNE OPREME STROJEV IN NAPRAV TER STRELOVODOV

 

Po zaključeni izvedbi električnih inštalacij in strelovodov ter namestitvi električne opreme strojev in naprav, po spremembah, rekonstrukcijah, popravilih in pri občasnih oziroma periodičnih preverjanjih, je potrebno opraviti kontrolo in verifikacijo lastnosti, karakteristik in kakovosti električnih inštalacij, električne opreme strojev in naprav ter strelovodnih naprav, kot to določajo veljavni tehnični predpisi in standardi z obvezno uporabo. Nekaj te regulative je Slovenija že prevzela od EU, čeprav je žal večina novih obveznih slovenskih standardov, ustavi navkljub, še vedno v angleščini in zato mnogim nerazumljiva. Veliko je še starih jugoslovanskih tehničnih predpisov in standardov z obvezno uporabo.

 

 

 

 

Marko Kotnik univ.dipl.ing.el.
NOVOSTI, STANDARDI-POSEBNOSTI S PODROČJA EL. INŠTALACIJE

 

Električne inštalacije morajo izvajalci, kakor tudi vzdrževalci pregledati in preverjati. Že dalj časa obstaja potreba po dokumentu, ki bi v celoti podal pregled opravil, kakor tudi priporočilo za izdelavo dokumentacije o preverjanju električnih inštalacij. Na mednarodnem nivoju je že predlog takšnega standarda, ki bo postal tudi slovenski nacionalni standard.

 

 

 

 

Mitja Koprivšek univ.dipl.ing.el.
TREND RAZVOJA ZAŠČITNIH STIKAL NA DIFERENČNI TOK

 

Prispevek govori o smereh  sprememb stanja tehnike na področju zaščitnih stikal na diferenčni tok s posebnim povdarkom na bodočih spremembah standardov zaradi novih zahtev na področju okolja, zanesljivost delovanja, delovanja pri visokih frekvencah in uporabe napetostno odvisnih stikal.

 

 

 

 

mag.Viktor Lovrenčič univ.dipl. ing.el.
TEHNIČNA IN EKONOMSKA PREDSTAVITEV SANACIJE SREDNJENAPETOSTNIH KABLOV Z METODO CABLECURE

 

Tehnologija CableCURE predstavlja ekonomično alternativo zamenjave SN kablov, ki so že v okvari ali pa blizu tega. Tehnologija povečanja dielektrične trdnosti kabla se izvede z vbrizgavanjem dielektrične tekočine v žile kabla. Tekočina prodira vzdolž žil v kabel in preko ekrana v področje polietilena, ki je poškodovan z vodnim drevesom, pri čemer pride do reakcije z vodo ali vlažnostjo v izolaciji. Reakcija poveča velikost silikonske molekule, kar ima za posledico njeno trdno zasidranje v izolacijo. Taka reakcija z vodo ostane mnoga leta in je tako zaščita pred prodorom eventuelne dodatne vode po tretmanu popolna in je kabel ob 20 letni finančni garanciji saniran.

 

 

 

 

na vrh

nazaj