ZAKLJUČKI 25. POSVETOVANJA

 


Poročilo o 25. posvetovanju o močnostni elektrotehniki in sodobnih električnih instalacijah KOTNOKOVI DNEVI

 

Posvetovanje je bilo 25.in 26. marca 2004 v Radencih in se je ga udeležilo 328 strokovnjakov elektro stroke. Svojo dejavnost je predstavilo 29 rastavljalcev.
Izdan je bil zbornik referatov s kataloškim zapisom o publikaciji Univerzitetne knjižnice Maribor 621.3(082), ISBN 961-91294-0-7, COBISS.SI-ID52566529.

Posvetovanje je pripravilo Elektrotehniško društvo Maribor.

Zaključke je pripravila komisija v sestavi:

g. dr.Janez Hrovatin
g.Ivan Ravnikar univ.dipl.inž.el.
g. mag. Gerhard Angleitner
g.Marko Kotnik univ.dipl.inž.el.
g.Mitja Vidmar univ.dipl.inž.el.
g.Jože Sekolovnik univ.dipl.inž.el.
g.Marjan Zorman univ.dipl.inž.el.
g.Drago Hauc
g.Tone Remžgar

Komisija posreduje Elektrotehniški zvezi Slovenije, kot predstavnici civilne družbe elektrotehniške stroke, spodaj navedene zaključke, katere naj komisija za tehnično regulativo prouči in predloge rešitev posreduje ustreznim ministrstvom.

Zaključki:

  • Komisija za tehniško regulativo pri EZ Slovenije naj pripravi predlog pravilnika z upoštevanjem slovenskega standarda SIST HD 384.1 S2 Električne inštalacije zgradb-1.del:Področje uporabe, predmet in temeljna načela (IEC 60364-1:1992, spremenjen).
  • Komisija za tehniško regulativo pri EZ Slovenije naj pripravi predlog priročnika za potrebe izvajalcev električnih inštalacij in strelovodov na osnovi  SIST standardov.
  • Komisija za tehniško regulativo pri EZ Slovenije naj pošlje MOPE pobudo za spremembo stare še jugoslovanske tehniške regulative, ki bo še ostala v veljavi po vstopu R Slovenije v EU.
  • EZ Slovenije naj posreduje snovalcem Zakona o javni  rabi slovenščine  vsebino DOLOČILA, ki bo opredelilo obvezno uporabo slovenskega jezika za vse prevzete SIST standarde, ki so že ali bodo izdani in bodo v obvezni uporabi.
  • EZ Slovenije naj preko svojih strokovnih komisij in v sodelovanju z IZS organizira strokovni posvet z urbanističnimi načrtovalci na temo načrtovanja naselij in zgradb z možnostjo nameščanja fotonapetostnih sistemov kot možnih obnovljivih virov za proizvodnjo električne energije.Istočasno naj poskuša doseči nižje finančno-administrativne obremenitve pri pridobivanju ustreznih potrdil in dovoljenj.
  • V praksi se ugotavlja, da so strokovni izvedenci, ki sodelujejo pri tehničnih pregledih premalo seznanjeni z novo tehniško regulativo zaradi mnogih sprememb in velike dinamike pri sprejemanju le te.Predlaga se EZ Slovenije, da predlaga MOPE priporočilo o dopolnilnem izobraževanju strokovnih izvedencev.

                                                                    Komisija za zaključke

 

 

 

na vrh

nazaj