Strokovna ekskurzija v Bolgarijo


BOLGARIJA IN JUŽNA SRBIJA

10.9.-14.9.2014

foto:Štefan Lutar in Jože Voršič

1. dan: SLOVENIJA – NIŠ

Odhod avtobusa ob 04.00 uri. Sledi vožnja do mejnega prehoda Gruškovje. Po opravljenih mejnih formalnostih bomo pot nadaljevali mimo Zagreba proti Slavoniji. Nadaljevanje vožnje proti Srbiji. Po prečkanju meje bomo po avtocesti nadaljevali proti Beogradu in nadalje proti Nišu. Zgodnje popoldanski prihod v Niš. Z lokalnim vodnikom si bomo ogledali največje mesto Južne Srbije. Sprehodili se bomo po trdnjavi in spoznali bogato zgodovino mesta. Vožnja do znane Čele kule, notranji ogled. Nastanitev v hotel, večerja in nočitev.

2. dan: NIŠ – SOFIJA

Po zajtrku sledi vožnja do  Niške banje, postanek za sprehod po parku, kavico. Sledi nadaljevanje vožnje mimo Pirota in Dimitrovgrada na Bolgarsko stran. Opoldanski prihod v Sofijo. Sledi ogled glavnega mesta Bolgarije: katedrala Aleksandra Nevskega,  cerkev sv. Sofije, po kateri ima mesto tudi ime, rotunda sv. Jurija, spomenik Vasilija Levskega, stavba parlamenta, glavna promenada,… Po ogledu sledi nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: SOFIJA – RILA – BANSKO – PLOVDIV

Po zajtrku vožnja v pogorje Rila, kjer si bomo ogledali najlepši srednjeveški samostan s čudovitimi stenskimi poslikavami. Samostanski kompleks je namreč zgrajen v kotlini, nad katero se vzpenja visoko gorovje Rila. Vse od svojega nastanka v 10. stoletju je samostan pomembno versko in kulturno središče države, v preteklosti pa je veljal tudi za kraj, kjer so se zbirali narodni buditelji bolgarskega naroda. Nadaljevanje vožnje v Pirinsko gorovje do znanega smučarskega in turističnega centra Bansko. Krajši postanek. Sledi popoldanska vožnja do Plovdiva. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan: PLOVDIV – NIŠ

Po zajtku ogled Plovdiva, gospodarskega središča pokrajine Trakija. Mesto stoji na območju starega rimskega mesta Trimontium. Sprehodili se bomo po izjemno slikovitem starem mestnem središču, kjer se bomo srečali z rimsko arhitekturo in si ogledali ostanke rimskega amfiteatra, cerkev sv. Konstantina in mošejo. Na poti proti Nišu se bomo ustavili v kraju Pirot, kjer dominira stari grad. Vožnja do Niša. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan: NIŠ – OPLENAC – AVALA

Po zajtrku sledi vožnja vožnja po Šumadiji v Topolo, kjer je živel vodja 1. srbske vstaje iz leta 1804, Karađorđe Petrovič. Na hribu Oplenac si bomo ogledali mavzolej Karađorđevičev, ki ga je leta 1903 pričel graditi Petar I. Karađorđevič z mozaiki, ki so kopije fresk znamenitih srbskih cerkva.  Nato se bomo odpravili na Avalo, razgledno točko nad Beogradom, ki jo krasi spomenik neznanemu junaku, delo kiparja Ivana Meštroviča. Sledi organizirano kosilo.  Nadaljevali bomo preko Srbije in Hrvaške proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.