Ekskurzije 2017

IZVEDENE EKSKURZIJE V LETU 2017

STROKOVNA EKSKURZIJA BERLINA EXPRES
Tridnevni izlet  po severnem delu Italije ter jugo-vzhodnem delu Švice. Švica je v vsakem letnem času zelo priljubljen cilj svetovih potnikov, smučarjev in pohodnikov. Izjemno lepa pokrajina, visoki gorski masivi, jezera in reke, slapovi in čudovita stara mestna jedra. Vse to je Švica. Njena raznolikost je njena odlika, vsaka dolina je svet zase, vsako jezero obkrožajo drugačne silhuete, vsaka gora je oblikovana po drugačnem navdihu.


foto:Gero Angleitner

VULKANSKA DEŽELA
Vulkanska dežela je inovativna turistična destinacija, ki je do leta 1994 veljala kot najmanj razvito in brezperspektivno področje v Avstriji. Njena največja naravna znamenitost so ostanki 40 ugaslih vulkanov, kjer se danes med drugim nahaja 26 vrelcev termalne, mineralne in zdravilne vode. Z enotno blagovno znamko »Steirisches Vulkanland« se je dežela do danes razvila v prepoznavno turistično regijo Evrope, kjer igrata tradicionalna kulinarika , obrt in turizem pomembno vlogo.


foto:Gero Angleitner

 
PANONIJA, BAČKA IN SLAVONIJA
Kaposvára – mesto slikarjev. Ogled zanimive ʺHiše znanosti in tehnike v Kaposvárjuʺ, sledi Kaposmérőja, kjer nam je Lajos Kassai, večkratni svetovni prvak in Guinnessov rekorder na svojem posestvu predstavil športno panogo lokostrelstvo na konju ter nas seznani s starimi madžarskimi bojnimi veščinami. Sledi tradicionalna madžarska malica, nato vožnja mimo Szekszárda ali »Mesta rdečega vina«, kot ga še imenujejo, do bližnjega Sióagárda, mesteca, ki je daleč okrog znano po negovanju starih ljudskih običajev in redkih narodnih nošah. Med sprehodom po vasi s 300 kletmi se bomo ustavili tudi pri »kraljevem glavnem kuharju«, ki je pravi mojster v pripravljanju jedi po srednjeveških receptihS »skelo«smo , prečkali Donavo in se odpeljali do mesta Sombor, ki velja za najbolj opevano mesto v bivši skupni državi. Verjetno ste tudi sami kdaj uživali v zvokih prekrasnih starogradskih melodij, kot so: “Fijaker stari, ulicama luta…, U tem Somboru…”.  Najprej smo si z lokalnim vodnikom  ogledali mestno hišo oz. županijo, kjer nas v preddverju preseneti topografska slika »Sombor v očeh ptice«, ter znamenitost mesta – največje olje na platnu v bivši državi »Bitka pri Senti«, dimenzij 7x4m, iz leta 1898, nato pa boste slišali po čem vse je Sombor  naj, naj.., najbolj znan na svetu. Nadaljevanje do Subotice. Mesto velja za novejše, status samostojnega pa je dobilo leta 1794 pod imenom Sv. Marija. Že leta 1854 je Subotica imela gledališče, eno prvih na področju Avstro-Ogrske monarhije. Sprehodili smo se po mestnem središču, se ustavili pri knjižnici, katedrali, pravoslavni cerkvi in sinagogi, ogled pa smo zaključili pri mestni hiši in dveh fontanah, “zeleni in modri”, ki krasita mestno jedro. Nekaj prostega časa za samostojne oglede in osvežitev, nato je sledil sprehod skozi lepo urejen park ob jezeru do zanimivega »salaša«, ki je prav tako posebnost tega kraja.

Obisk Zobnatica, iz leta 1882, danes največje kobilarne v državi. Ogled posestva (vožnja s kočijami) ter osvežitev v tamkajšnji vinski kleti. Vožnja do kraja Telečka, katerega zanimivost je prvi privatni muzej tobaka v Srbiji.. Nadaljevali smo do mejnega mesta Batina. Sprehod do spomenika posvečenega  Batinski bitki iz leta 1944, na vzpetini nad mestom, od koder je zelo lep razgled na Bačko. Vožnja do mesta Beli Manastir.

Vožnja do Kutjeva, mesteca ki slovi po skoraj osemsto let dolgi tradiciji vinogradništva in pridelavi kakovostnih sort vina, izmed katerih je najbolj znana kutjevačka graševina. Sledil je voden ogled in degustacija. Nadaljevali smo do Požege, kjer smo naredili postanek za krajši ogled mesta. Požega se v pisnih virih prvič omenja davnega leta 1227, pomembno vlogo pa je imela tako v srednjem veku, kot tudi v novejši zgodovini Slavonije. Sprehod do baročnega trga Sv. Trojice, kjer se nahaja istoimenski spomenik (kužno znamenje iz leta 1749), cerkev Sv. Lovre, ki jo krasijo freske iz 14.stoletja,  prva gimnazija v tem kraju iz leta 1726 ter ena od najstarejših in najlepših baročnih stavb v mestu – Mestni muzej, ki v različnih zbirkah hrani zavidljivih 30.000 eksponatov.


foto:Gero Angleitner